Poespas is scheepsvoedsel. Aan boord van de oorlogsschepen maar ook aan boord van de VOC schepen en de walvisvaarders in de 17e eeuw aten ze al Poespas als ‘lekkernij’. Maar wat zat er in die Poespas eigenlijk?

Walvisvaarders bij Groenland
Stoofpot
Poespas is een stoofpot van allerlei. Meestal vlees of vis in combinatie met gort, rijst, erwten of bonen. Soms aangevuld met groente als bijvoorbeeld het schip op een rede of in een haven lag. Overgebleven eten van de vorige dag werd ook in de Poespas verwerkt. Maar net wat er voor handen was.
Het woord Poespas dankt zijn naam aan het soppende geluid dat je hoort als de pruttelende massa word omgeroerd.
Op de Kaap en andere verversingsstations sloegen ze nieuwe buitenlandse voorraden in. Het onbekende buitenlandse voedsel was natuurlijk niet zo deugdzaam als ‘den vaderlandsche kost’ en daarom werd (en wordt) het woord Poespas vaak met een geringschattende ondertoon gebezigd.
Schepen waren lang onderweg. ‘Vers’ vlees was er wel aan het begin van de reis maar werd al snel schaars. Vis wat aan boord gevangen werd was een welkome aanvulling op het menu. Zo ook het vlees van bijvoorbeeld de schildpadden die ze onderweg op de eilanden aantroffen of een vette Dodo op Mauritius.
In het journaal van de gezusters Lammens van het VOC schip De Adrichem staat beschreven dat ze Poespas aten van de ingewanden, hart, long en lever en darmen van de schildpad gestoofd met kruiden en specerijen. 'Het was vreemd maar wel gezond'.

Mallemok ofwel Noordse Stormvogel
Walvisvaarders vingen de Mallemokken (Noordse stormvogels) die op het uitbenen van de walvis af kwamen. De walvisvaarders aten dan Poespas van Mallemok met gort of rijst en bonen.
Poespas verschilde dus per schip, per reis, per keer. Poespas was daarom altijd verrassend!
Poespas van de walvisvaarders

Ingrediënten:
2 of 3 Mallemokken
Gezouten spek in plakjes
Gekookte rijst
Gekookte bruine bonen
Boter
Zout
Bereiding:
Pluk de veren, hak de kop eraf en haal de ingewanden uit de Mallemokken. Hart, lever en longen gaan mee in de Poespas.
Hak de Mallemokken in stukken, zout ze en braad ze aan in boter. Stoof ze gaar in dik een uur of zolang als nodig is om de taaie exemplaren zacht te krijgen.
Bak de spek uit en voeg deze toe.
Schep rijst en bonen er door heen en luister naar het heerlijke geluid: poesspass poesspass…
Lekker hè? Eet smakelijk!
