Macaroni en pasta behoren tot de zogeheten deegwaren en worden veel en vaak gegeten in Nederland en andere Europese landen. Ook in de Aziatische landen en Amerika is macaroni mateloos populair.
Macaroni vindt echter z’n oorsprong in het oude Italië ten tijde van de Romeinen. Om precies te zijn op Sicilië. In de eerste eeuw BC schreef de Romeinse dichter Horace hier al over.
Vulcanus
Op Sicilië stelden ze zelfs dat de goden macaroni hebben uitgevonden. Volgens de legende zou Vulcanus, de god van het vuur, daar een wezenlijke bijdrage aan hebben geleverd maar hoe precies staat nergens vermeld. Macaroni werd daarom door de bevolking als een geschenk van de goden gezien. Op hun beurt echter schonk de bevolking de goden ook weer hun eigen macaroni. Daarmee is macaroni dus verworden tot godenspijs.

Vulcanus
Maccaruni
Op Sicilië noemden ze het 'maccaruni', wat 'met kracht tot een deeg gevormd' betekent.
Dat er kracht nodig was om de pasta te maken was wel zeker. Het deeg werd door de pastamaker al zittend op een bankje met de voeten gekneed. Men deed er soms wel een hele dag over om het stevige deeg de kneden en te vormen tot grote plakken: lagana.
Daarna roosteren ze deze lagana in de oven als een soort pizza, of ze vulden het met vlees of vis en vouwden het dubbel als een soort ravioli, of ze rolden het op tot een soort tortelini. Daarnaast werd de verse pasta gedroogd in de warme Italiaanse zon. Dan kon ze nog drie jaar bewaard worden.
Aanvankelijk werd de pasta naturel gegeten of met kruiden en specerijen, zowel hartig als zoet. Tot in 1584 waarin de Napolitaanse schrijver Giordano Bruno zijn ervaring beschreef: ‘è cascato il maccarone dentro ik formaggio’ de macaroni is in de kaasgevallen. Hij vond dat blijkbaar zo lekker dat sindsdien de combinatie pasta met kaas een feit was!

Tot aan het eind van de 18e eeuw werd de pasta voornamelijk gegeten met kruiden en/of kaas. In de 17e eeuw werden pas de eerste tomatenplanten uit Amerika geïmporteerd en via Spanje verspreid over Europa. Deze planten gedijden goed in het Mediterraanse klimaat. Maar omdat men de plant als sierplant gebruikte duurde het nog een eeuw voordat de tomaten(saus) in combinatie met pasta gebruikt werd.
Tegenwoordig
Hoewel pasta tegenwoordig enorm populair is bereikte de Italiaanse pastaproductie in 1913 z’n hoogtepunt met de productie van 70.000 ton pasta!
Honig maakt in Nederland macaroni sinds 1925. Sindsdien is macaroni in allerlei soorten en varianten niet meer weg te denken uit ons hedendaagse voedingspatroon.

Eet jij vaak macaroni of pasta?
Heb jij een favoriet recept?